Waarom diëten meestal niet werken

diet, remove, nourishment-3111990.jpg

Wil jij graag afvallen? Grote kans dat je wel eens een dieet hebt gevolgd. Hoewel diëten op korte termijn kunnen leiden tot gewichtsverlies, werken ze meestal niet op lange termijn. Ze zijn lastig vol te houden. Vaak geven we onszelf de schuld, ons gebrek aan motivatie, aan doorzettingsvermogen. Maar dit is niet het echte probleem. Wat dan wel?

Waarom diëten mislukken

  • Diëten zijn vaak te restrictief
  • Je luistert niet naar je lichaamssignalen, maar volgt externe regels
  • Alles-of-niets denken
  • Door (veel) te weinig te eten, vertraag je je vetverbranding
  • Je pakt de oorzaak van het probleem niet aan

De dieet cyclus

Diëten zijn restrictief en hoe meer je jezelf beperkt, hoe moeilijker het is om vol te houden. Wanneer je je dan een keer niet aan je dieet houdt, ontstaat er vaak het “what-the-hell-effect”: “Ik heb mijn dieet toch al verpest met dit koekje, dan eet ik de rest van de koekjes ook op”. Vervolgens ontstaat er schaamte of schuldgevoelens vanwege het overeten en stress door de angst om aan te komen. Hierdoor krijg je de neiging om jezelf nog meer te beperken. En zo gaat de cyclus door.

Wil jij de dieet cyclus doorbreken?

Wil jij rust rondom eten? Gezonder eten, zonder strenge diëten? Dan kan ik jouw helpen. Boek nu een vrijblijvend & gratis kennismakingsgesprek.

Wat werkt wel?

Als je aan bent gekomen en graag wilt afvallen, is het belangrijk om eerst het probleem te achterhalen. Tijdens coachgesprekken kunnen we kijken naar je voedingspatroon en relatie met voeding. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de rest van je leefstijl te kijken. Ben je bijvoorbeeld een emotie-eter? Dan is het van belang om je emoties te herkennen, de oorzaken te achterhalen en andere copingmechanismes te vinden. Of misschien slaap je slecht, waardoor je sneller geneigd bent om naar zoetigheden en kant-en-klaarmaaltijden te grijpen? Dan kunnen we kijken naar manieren om je slaap te verbeteren, makkelijke gezonde recepten en misschien ook tijdsmanagement. Misschien bestaat je dieet vooral uit snelle koolhydraten en kan het toevoegen van meer vezels, eiwitten en gezonde vetten zorgen voor een betere verzadiging en snacken verminderen. Zo kunnen er allerlei oorzaken zijn. Wanneer het probleem achterhaalt is, zoeken we naar oplossingen die bij jouw leven passen. Door telkens weer realistische doelen te stellen en te behalen, zal je zelfvertrouwen steeds meer toenemen.

en_GBEN