Gezonder eten met de Nutri-Score?
Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Hoewel deze pas officieel in 2024 wordt ingevoerd, zijn er al veel producten te vinden met het logo. De Nutri-Score geeft producten op basis van hun voedingswaarde een score met kleuren en letters, bedoeld om het makkelijker te maken voor de consument om producten te vergelijken en gezondere keuzes te maken. Dit klinkt als een mooie tool. Maar toch is de invoer ervan omstreden.
Hoe de Nutri-Score werkt
De Nutri-Score wordt berekend met behulp van een algoritme.
Een product krijgt pluspunten voor:
- eiwit
- vezels
- fruit
- groente
- peulvruchten
- noten
Een product krijgt minpunten voor:
- energiegehalte (kcal)
- suikers
- verzadigd vet
- zout
Waarom de Nutri-Score misleidend kan zijn
De Nutri-Score is alleen bedoeld om producten binnen een categorie met elkaar te vergelijken. Producten met een groene A en B kunnen dus de indruk wekken dat ze gezond zijn en elke dag gegeten zouden kunnen worden, maar het betekent alleen dat ze binnen die categorie een betere keus zijn dan producten met een C, D of E.
Zo kan verse friet een A score krijgen, terwijl olijfolie een C krijgt. Er wordt geen rekening gehouden met bereidingswijze, terwijl verse friet meestal gefrituurd en met zout bestrooid wordt. Ook wordt er niet gekeken naar portiegrootte, maar worden voedingswaarden vergeleken per 100g. Zo kunnen twee pizza’s allebei een B score hebben, maar de een 300g en de ander 500g wegen. Dit kan al snel zo’n 400kcal verschil zijn tussen de twee pizza’s.
Nutri-Score vs. voedingsrichtlijnen
De Nutri-Score sluit niet goed aan bij de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf. Door de manier waarop scores worden berekend, zijn er producten die binnen de schijf van vijf vallen met een C of D score, terwijl er ook producten zijn die buiten de schijf van vijf vallen met een A of B score. In het algoritme heffen gezonde aspecten ongezonde aspecten op. Als een product veel suiker of zout bevat, kan de producent wat vezels toevoegen om het een betere score te geven. Maar als een product teveel zout bevat valt het normaal buiten de schijf van vijf. Er zijn al wel wat aanpassingen gemaakt aan het algoritme om het iets beter te laten aansluiten. Maar omdat het een Europees logo is, gebaseerd op Franse eetgewoontes en richtlijnen, is het lastig om het algoritme aan te passen.
Meer leren over voeding?
Wanneer je mijn coachprogramma doet, krijg je 2 jaar lang toegang tot een online kennisbank, waarin je meer kan leren over o.a. voeding. Tijdens de coachsessies kunnen we samen naar jouw voedingspatroon kijken en kan ik jou helpen om aanpassingen eraan te maken die je gezondheid bevorderen.
Nuttig?
Al met zegt de Nutri-Score dus weinig over hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet, maar kan het handig zijn als je bewerkte producten van dezelfde productgroep wilt vergelijken. Hopelijk zal het nog aangepast worden zodat het beter zal aansluiten op de Richtlijnen Goede Voeding.
Pingback: Waarom diëten meestal niet werken – De Duurzame Leefstijlcoach
Pingback: Wat is emotie-eten? – De Duurzame Leefstijlcoach