Wat is emotie-eten?

Eten is er niet alleen om je lichaam te voeden. Eten is ook iets cultureels, we associëren bepaalde voedingsmiddelen met bepaalde feestdagen, bijvoorbeeld  pepernoten met sinterklaas en oliebollen met oud en nieuw. Als er een verjaardag is, vieren we met taart en lekkere hapjes. Voeding kan ook veel emoties oproepen, bijvoorbeeld herinneringen aan je oma en haar heerlijke kookkunsten. Voeding wordt gebruikt voor comfort, om iets te vieren, als afleiding of zelfs verdoving.

Voorbeelden van emotie-eten

  • Als ik me verveel, ga ik snaaien
  • Als ik geïrriteerd ben, ga ik snoepen
  • Als ik me rusteloos voel, krijg ik zin om te eten
  • Als ik verdrietig ben, troost ik mezelf met mijn favoriete “comfort food”
  • Als ik me alleen voel, krijg ik zin om te eten

Wanneer is emotie-eten een probleem?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat emotie-eten iets normaals is. We zoeken allemaal wel eens comfort in eten of vieren een verjaardag met een stukje taart. Emotie-eten vormt een probleem wanneer je het standaard gebruikt om met je emoties om te gaan. Dit kan leiden tot overeten, schuldgevoelens en slechte relatie met voeding.

Hoe stop ik met emotie-eten?

Veel mensen denken dat ze een streng dieet moeten volgen om te kunnen stoppen met snoepen. Maar bij emotie-eten is het snoepen slechts een gevolg, de oorzaak zijn de emoties. Belangrijk is dus om te de emoties te herkennen en kijken naar de oorzaak ervan. Je kan vervolgens invloed uitoefenen op de triggers en kijken hoe je anders op de emotie zou kunnen reageren. Neem een stressvolle situatie: je hebt teveel werk om te doen en bent bang om te deadline niet te halen. Stress-eten zal deze situatie niet veranderen. Sterker nog, het kan zo zijn dat je ook nog meer stress krijgt, doordat je je schuldig voelt doordat je hebt zitten stress-eten. In deze situatie kan je invloed uit oefenen op de stressor, het teveel aan werk. Je zou bijvoorbeeld hulp aan je collega’s kunnen vragen, of je opdrachtgever om uitstel kunnen vragen. Een beetje stress kan je helpen om te focussen, maar teveel stress kan ervoor zorgen dat je niet weet wat je eerst of laatst moet doen. In plaats van te eten, zou je ademhalingsoefeningen kunnen doen, of even een blokje om gaan om je stresslevel te verlagen.

Hulp nodig bij emotie-eten?

Het kan lastig zijn om zonder hulp te stoppen met emotie-eten. Gelukkig kan ik je hierbij helpen. Tijdens de coachsessies onderzoeken we je eetgedrag, de triggers van het emotie-eten en kijken we naar mogelijke andere copingsmechanismes.

nl_NLNL